Dinsdag

Koffiebreak

Als je eens wist

Als je eens wist is een driedelige documentaire reeks van Hilde Van Mieghem over verschillende vormen van kindermisbruik en familiaal geweld. In elke aflevering praat ze met drie slachtoffers over wat hun als kind of jongere is overkomen, over de omstandigheden waarin dat gebeurde en de impact ervan op hun leven en persoonlijkheid. Die interviews worden aangevuld met beelden uit hun dagelijks leven.

Het zijn pijnlijke en hartverscheurende verhalen over emotionele terreur, fysiek en seksueel geweld van (stief)ouders tegenover hun kinderen. De slachtoffers vertellen ook over de afweermechanismen die ze ontwikkelden, over hun twijfels, onzekerheid en schuldgevoelens. Hoe ze werden verscheurd tussen gevoelens van angst en liefde voor de daders, die ook hun vader of moeder waren.  Ze vertellen hoe hulpeloos en eenzaam ze zich vaak voelden en hoe de officiële hulpverlening goedbedoeld, maar niet altijd efficiënt was.


Kinderpsychiater Peter Adriaensens, jeugdrechter Nicole Caluwé, kinderarts Johan Marchand en traumapsychiaters Bessel van der Kolk en Leen Thys kaderen de verhalen in een breder perspectief. 

Als je eens wist is een productie van Borgerhoff & Lamberigts voor Canvas.


Aflevering 1: Kindermishandeling is in Vlaanderen een enorm taboe


“In een ouder die een kind mishandelt, vinden we bijna altijd een kind terug dat dezelfde dingen of erger heeft meegemaakt.”- Kinderpsychiater Peter Adriaenssens


Kindermishandeling is, zeker in Vlaanderen, een enorm taboe. Evelyne, Linda en Dirk doorbreken het stilzwijgen en de schaamte met grote openhartigheid en moed. Kinderpsychiater Peter Adriaenssens geeft duiding.

Met getuigen Evelyne, Linda en Dirk.  

Peter Adriaenssens is Vlaanderens bekendste en meest gerenommeerde kinderpsychiater. Hilde Van Mieghem praatte - vlak voor zijn pensioen - nog een keer urenlang met de psychiater over wat hem zo nauw aan het hart ligt.


Duur: 57 minuten


Tears de Breuklijn

Deze symbolisch-surrealistische korte film is geïnspireerd op het feit dat ouders tegenwoordig vaker en met minder aandacht uit elkaar gaan. De film vertelt het verhaal van een kleine jongen die lijdt onder de aanstaande scheiding van zijn ouders.

Credits

Ilse Heus, Niels Horeman and Tijn de Jong

Casting Job Castelijn Visual Effects supervisor Daan Verbiest

Visual Effects Gijs Kusters, Ronald Meijers and Daan Verbiest

Animation David Jansen Music Jorrit Kleijnen

Special make up Gijs Kusters and Ronald Meijers

Editors Teun van der Zalm and Daan Verbiest

Director of Photography Jasper Verkaart

Written Teun van der Zalm & Daan Verbiest

Produced and Directed by Teun van der Zalm


http://www.tearstheshortfilm.com

Duur: 5:25 minuten


Lunchdocu:
Vechtscheidingen

Het aantal huwelijken dat in eindigt in een vechtscheiding neemt fors toe. Regelmatig ontstaat er een waar slagveld tussen voormalige echtelieden. De ruzies gaan over de boedelscheiding en alimentatie maar vooral over de kinderen.  Ouders procederen soms langer dan ze zijn getrouwd en advocaatkosten kunnen oplopen tot in de tonnen en leiden tot faillissement . Ouders vinden dat ze in het belang van hun kinderen vechten, maar in de praktijk blijken hun kinderen juist de grootste slachtoffers. Hulpverleners en kinderrechters weten de ruzies nauwelijks te sussen. ZEMBLA onderzoekt wat de oorzaken zijn van de toename van het aantal vechtscheidingen.

Duur: 40:28 minuten

Hoofdfilm:
Vechtmeisje

Als haar ouders in een vechtscheiding belanden, verhuist de eigenzinnige en licht ontvlambare Bo (12) met haar moeder en broer naar een Amsterdamse buitenwijk. Daar introduceert buurmeisje Joy haar bij de kickboks-club. Ze blijkt een natuurtalent te zijn en mag al snel meedoen aan de Nederlandse kampioenschappen, maar door de scheiding van haar ouders is Bo afgeleid en komt de wedstrijd steeds meer in gevaar. Bo moet leren zich te beheersen en accepteren dat ze niet alles onder controle heeft.

Regie: Johan Timmers
Cast: Imanuelle Grives, Aiko Beemsterboer, Hilde De Baerdemaeker, Ali Ben Horsting, Dana Goldberg, Bob Schwarze, ea
Scenario: Barbara Jurgens (I)
Camera: Jeroen de Bruin
Montage: Philippe Ravoet
Production design: Minka Mooren
Jaar: 2018
Taal: Nederlands
Duur: 84 minuten


Live stream expert: Marsha Pinedo

Graag deel ik mijn droom met je.


De droom waarin kinderen zo lang mogelijk kind kunnen zijn. Waarin ze zo min mogelijk last hebben van de scheiding van hun ouders. Waarin alle ouders na de scheiding respectvol met elkaar omgaan.


Een droom waarin kinderen zien dat ouders -ook na een breuk- met elkaar verbonden kunnen blijven, al zijn ze los van elkaar.


Maar boven alles een droom waarin écht naar kinderen geluisterd wordt. Als je je kind centraal stelt en luistert naar wat het te zeggen heeft, verlegt de focus zich van je hoofd naar je hart. Daar kan een hele hoop leed mee worden voorkomen en daar wil ik met Villa Pinedo mee helpen.

Inspiratiefilm van vandaag: As it is in heaven

Gekozen door Marsha Pinedo


Na een hartaanval trekt de wereldberoemde dirigent Daniel Daréus (Nyqvist) naar zijn Noord-Zweedse geboortedorpje om daar te herstellen. De stugge man ontdooit een beetje door toedoen van een engelachtige caissière, het zonnetje van het dorp. Waarna de dirigent op zijn beurt alle dorpsgenoten laat kennismaken met hun 'innerlijke muziek'.


Originele titel: Så som i himmelen

Regie: Kay Pollak 

Cast: Michael Nyqvist, Frida Hallgren, Axelle Axell, Helen Sjöholm, Per Morberg 

Scenario:Kay Pollak 

Productie: Anders Birkeland, Göran Lindström 

Camera: Harald Gunnar Paalgard 

Muziek: Stefan Nilsson 

Montage: Tomas Täng 

Jaar: 2004

Taal: Zweeds

Ondertiteling: Nederlands

Duur: 133 minuten


Bedtimestory

Late Live

Vandaag sluiten Cocky Ruitenberg en Anna-Maria Carbonaro de dag af met

Els van Lierop, adviseur vakontwikkeling en kwaliteit Gemeente Rotterdam

We blikken terug op deze dag en kijken vooruit naar morgen. Praat mee vanaf de bank.