Short movies
Animaties
Niet recht maar rond
In Niet recht maar rond wordt de kern van systeemtheoretisch werken bij huiselijk geweld uitgelegd.
Bedacht op overdracht
Dit filmpje gaat over de meest voorkomende overdrachtsrollen in de hulpverlening bij huiselijk geweld.
Van piekeren naar passie
Het belang van tijd maken voor passie.
Een goed verhaal
Een aansprekende vorm van systeemtheoretisch werken is het gebruik maken van narratieven.
Schadelijke traditionele praktijken

Huiselijk geweld? Je kan er met MeMoSa over praten!
Wij, de mentormoeders van MeMosa zijn moeders die opgeleid zijn in hoe om te gaan met huiselijk geweld. We hebben veel ervaring in het begeleiden van vrouwen die te maken hebben met huiselijk geweld. Een aantal van ons is zelf slachtoffer geweest. We weten dus heel goed hoe moeders en kinderen zich voelen die te maken hebben met een onveilige thuissituatie.
Misschien denk je dat er in jouw geval geen sprake is van huiselijk geweld, omdat je partner geen lichamelijk en/of geestelijk geweld gebruikt. Of, denk je dat je mede schuldig bent aan de situatie, omdat je niet doet wat er van je wordt gevraagd. Weet dan dat dat niet uitmaakt: je partner mag jou niets verbieden en je nergens toe dwingen.Schadelijke traditionele praktijken, zoals onderdrukking, (dreigen met) eerwraak, uithuwelijking en genitale verminking zijn ook vormen van huiselijk geweld.
Meer info klik hier
Hechting
Het bereiken van jongeren is een belangrijke pijler in de aanpak van schadelijke traditionele praktijken in Rotterdam en Den Haag. Door middel van theatervoorstellingen in de klas en nagesprekken maken we moeilijke onderwerpen op een laagdrempelige manier bespreekbaar. Denk aan onderwerpen als keuzevrijheid, eergerelateerd geweld, online seksueel geweld en vrouwelijke genitale verminking. We willen jongeren, nieuwkomers en professionals zo tools geven om woorden te vinden als het nodig is, hen informeren en mocht het nodig zijn verwijzen/begeleiden naar hulp.Eén van die schadelijke praktijken, is vrouwelijke genitale verminking (vgv). Naar schatting zijn er in Nederland 41.000 vrouwen besneden en nog steeds lopen meisjes het risico besneden te worden. Om dit thema bespreekbaar te maken, is de theatervoorstelling Hechting ontwikkeld, gespeeld door ervaringsdeskundigen.
Wij zijn blij dat we naast live theatervoorstellingen op scholen, nu ook een verfilming van Hechting hebben gemaakt over vrouwelijke genitale verminking. Een van de meest schrijnende en moeilijke onderwerpen, maken we hierdoor meer zichtbaar en beter bespreekbaar.
Deze verfilming met de titel “Hechting”, lanceren gemeente Rotterdam en GGD Haaglanden, in samenwerking met CJG Rotterdam Rijnmond en Me & Society, op 18 januari 2022.
Diversen
EQUINE ASSISTED COACH
Equine assisted coaching is een ervaringsgerichte en cliëntgeoriënteerde methode die zich afspeelt in aanwezigheid van een paard. Het paard geeft hierbij directe, eerlijke en ordeelloze feedback en verschaft daarmee zowel de coachee als de coach waardevolle informatie. Deze informatie kan ook een ondersteunend effect hebben naast reguliere behandeltrajecten.
In de equine assisted coach benadering treedt de coach op als facilitator, die de voorwaarden schept voor persoonlijke groei van de coachee. Coach en paard werken samen om de coachee te stimuleren zijn eigen oplossing of antwoorden te vinden.
KOPP/KOV jongeren
Ook dit jaar weer te zien op ons platform. Een korte film over Kopp-op Rotterdam, speciaal gemaakt voor het GEWELD(dad)IG Filmfestival.
Wat maak je van je leven na een valse start?
We spreken met jongeren van de KOPP-op groep van YOUZ. KOPP/KOV-groepen zijn voor kinderen van ouders met psychische en/of verslavingsproblemen. De KOPP-op groep is door oud-deelnemers van deze groepen opgestart om laagdrempelig met elkaar in contact te blijven en een luisterend oor te bieden.

Suni
Op een broeierige zomerdag bereidt Danaé, een jonge vrouw, zich voor op een belangrijke auditie. Het is moeilijk om haar aandacht erbij te houden omdat deze steeds opnieuw wordt opgeëist door ongewenst contact.
Theatervoorstelling AU!DERDOM
Verfilming van de theatervoorstelling.
‘Au!derdom’ is het verhaal van Gerda en van Bram.
Gerda wordt door haar overspannen mantelzorger geholpen én geslagen. Bram wordt financieel uitgebuit door zijn zoon en schoondochter. Als Gerda en Bram elkaar ontmoeten, komen er scheurtjes in de muren waarachter hun geheimen zich bevinden. Uiteindelijk nemen ze allebei een belangrijke stap.
Duur: 25 minuten.

DICHTERBIJ, perspectief op een effectieve kind- en gezinsbescherming
Wat betekent het werken volgens het Toekomstscenario kind- en gezinsbescherming voor gezinnen en voor professionals? Daarover gaat de film ‘DICHTERBIJ, perspectief op een effectieve kind- en gezinsbescherming.’ De film is gemaakt in documentairestijl.
We zien Bas Adriaans, als zichzelf: professional in een proeftuin van het Toekomstscenario. Samen met een jongen uit een gezin dat hij heeft begeleid gaat hij in gesprek over wat de nieuwe werkwijze betekent. De film is bedoeld voor professionals en is gebaseerd op echte ervaringen in de proeftuinen.
Documenteren in de meldcode
Nog steeds ervaren veel beroepskrachten het documenteren in de stappen van de meldcode als zeer lastig. Zelfs zo lastig dat het een belemmering kan zijn om de meldcode te hanteren. Bij signalen van onveiligheid en niet-handelen komen kwetsbare kinderen, jongeren, volwassenen en ouderen niet in beeld en is het risico op structurele onveiligheid groter. In deze video worden voorbeelden getoond van "niet-concreet documenteren" en voorbeelden van "wel-concreet documenteren". Kennis over concreet documenteren kan de drempel om te handelen verlagen. Feitelijk en concreet documenteren in de stappen van de meldcode is essentieel om de signalen en het verloop van de stappen van de meldcode goed in kaart te brengen, beter te communiceren over feitelijke signalen met betrokkenen en samenwerkingspartners en de professional kan controleren of de stappen van de meldcode op juridisch vlak juist worden doorlopen.
www.lvak.nl

Drakentemmers: het belang van behandeling na huiselijk geweld
Bij kinderen en volwassenen die slachtoffer zijn van huiselijk geweld of kindermishandeling is het belangrijk om in een vroegtijdig stadium traumascreening en trauma- en gehechtheidsbehandeling aan te bieden. Om zo de spiraal van geweld en de intergenerationele overdracht te doorbreken. Dit vraagt bijzondere expertise.
Op Drakentemmers.nl vinden behandelaren deze expertise. In deze film vertellen zij over hun ervaringen met Drakentemmers en over het belang van behandeling na huiselijk geweld.