Documentaires

Docu's

Desert Flower


Autobiografie over het Somalische fotomodel Waris Dirie. Ze groeide op als kind van een nomade en werd al vroeg besneden. Op 13-jarige leeftijd werd ze uitgehuwelijkt aan een oude man, waarna ze wist te vluchten naar een oom in Londen. Per toeval kwam ze in aanraking met een fotograaf en zo kreeg ze een vooraanstaande carrière als fotomodel. Met haar bekendheid nam ze de rol aan van ambassadrice tegen vrouwenbesnijdenis.


Taal: Engels

Ondertiteling: Nederlands

Duur: 120 min

Jaar: 2010

Thema: STP, vrouwenbesnijdenis, uithuwelijking

Als je een wist, seizoen 3


Na de spraakmakende reeksen over kindermishandeling en partnergeweld focust Hilde Van Mieghem in de derde reeks van 'Als je eens wist' op een vorm van intrafamiliaal geweld waar zo mogelijk een nog groter taboe op rust: gewelddadig gedrag van kinderen tegen hun ouders.


Er zijn vele vormen van oudermishandeling - fysiek, psychisch, seksueel, economisch - en de daders kunnen van alle leeftijden zijn: zowel jonge kinderen als (jong)volwassenen en zelfs bejaarden. Het geweld kan ook vele oorzaken hebben. Er wordt nauwelijks over gepraat en het fenomeen speelt zich haast volledig onder de radar af. Het ontstaat en wordt in stand gehouden door een tragisch kluwen van liefde en geweld.


Families die ermee te maken hebben, worden aan hun schrijnende lot overgelaten. Het is verontrustend vast te stellen dat deze problematiek officieel onbestaand is. Het was voor de makers van de reeks dan ook zeer moeilijk om niet-anonieme getuigen te vinden en ze konden niet anders dan enkele mensen anoniem aan het woord te laten om toch een zo volledig mogelijk beeld te schetsen van deze hartverscheurende problematiek.



Als je eens wist is een productie van Borgerhoff & Lamberigts voor Canvas.
​Interviews en regie: Hilde Van Mieghem.

Aflevering 1: De oorzaken van oudermishandeling zijn vaak complex


De oorzaken van oudermishandeling zijn vaak complex. In een aantal gevallen ligt een ontwikkelingsstoornis aan de basis, zoals autisme, ADHD, verstandelijke beperking of psychose. 

In deze eerste aflevering horen we de getuigenissen van ouders die, overgelaten aan hun lot, een manier zoeken om hun kind op te voeden dat door zo'n ontwikkelingsstoornis agressief en gewelddadig gedrag vertoont. 

De getuigenissen in deze aflevering worden toegelicht en gekaderd door o.a. Peter Adriaenssens (kinder- en jeugdpsychiater), Sven Bussens (sociaal werker en jongerenpsychotherapeut) en Nicole Vliegen (professor klinische psychologie).

Aflevering 2: Sommige ouders worden afgeperst, bedreigd of bedrogen door hun kinderen


Deze aflevering belicht voornamelijk het economisch geweld: ouders die afgeperst worden, bedreigd, bedrogen en gemanipuleerd door hun kinderen om allerlei redenen. Het gebeurt in alle milieus, van arm tot rijk. 

De getuigenissen in deze aflevering worden toegelicht en gekaderd door o.a. Amanda Holt (onderzoekster oudermishandeling), Dieter Vanoutrive (bewindvoerder en waarnemend vrederechter), Olivier Slosse (Korpschef politiezone Brussel Noord) en Els Messelis (gerontologe).

Aflevering 3: Gewelddadig gedrag kan het gevolg kan zijn van vroegkinderlijk trauma


Gewelddadig gedrag kan het gevolg kan zijn van vroegkinderlijk trauma. Door onverwerkt trauma blijft er heel wat toxische stress aanwezig in de kinderen en jongeren en worden zij zeer snel getriggerd. Die oude, niet genezen kwetsuren veroorzaken angst en agressie. 

De getuigenissen in deze aflevering worden toegelicht en gekaderd door o.a. Nicole Vliegen (professor klinische psychologie, gespecialiseerd in adoptie), Doris D'Hooghe (psychotraumatologe) en Jenneke Christiaens (professor criminologie).

Wij praten niet


Wij praten niet is een intrigerende documentaire over jongeren die verstrikt zijn geraakt in het complexe netwerk van seksueel geweld en uitbuiting. De film volgt vier jonge personages, die ons door middel van diepgaande gesprekken met hun therapeuten meenemen in hun innerlijke strijd. Alle vier proberen ze te breken met hun voormalige wereld, waar ze – de één meer dan de ander – maar moeilijk van los kunnen komen. 

Door in het hoofd van de jongeren te kruipen maakt regisseur Marjolein Busstra op een zorgvuldige en genuanceerde manier de complexiteit van de problematiek en het grijze gebied daaromheen zichtbaar. Als getuige van de intieme therapiegesprekken toont Busstra’s camera wat het met de jongeren doet als er naar hen geluisterd wordt. Wanneer zij pijnlijke herinneringen ophalen en geconfronteerd worden met hun verstoorde zelfbeeld vol schaamte en schuld, wordt ook voor de kijker het benauwde gevoel van de verstikkende situatie voelbaar. Wij praten niet wijst ons daarmee op het belang van signalering van seksueel geweld en opent het gesprek in een wereld waarin jongeren zich vaak niet veilig genoeg voelen om hierover te praten.


www.wijpratenniet.nl



Is this coercive control?


Gedwongen controle is een gedragspatroon van een misbruiker om zijn slachtoffer schade toe te brengen, te straffen of bang te maken. Het is sinds 2015 illegaal, maar zouden we het kunnen herkennen als we het zouden zien gebeuren?


Om daar achter te komen, brengt journalist Ellie Flynn 20 mensen in de leeftijd van 18-25 uit het hele VK samen om te onderzoeken of ze weten wat dwangmatige controle eigenlijk is. Twee dagen lang kijkt de groep naar een speciaal geschreven drama dat het verhaal vertelt van de relatie tussen Rachel en Alex. Naarmate het drama vordert, wordt het duidelijk dat er verschillende percepties zijn van de gebeurtenissen in het verhaal. Sommigen denken dat wat hen wordt getoond neerkomt op normaal gedrag in een relatie, terwijl anderen denken dat er een grens wordt overschreden.

In elke fase van het proces heeft de groep de kans om te stemmen of ze denken dat er iets mis is met de acties van Rachel of Alex. Ze worden uitgenodigd om tot hun eigen conclusies te komen over wat ze zien, en moeten in een definitieve stemming beslissen of wat ze hebben gezien een misdaad is.

We komen erachter hoeveel mensen geloven dat er een misdaad is gepleegd. Maar hoevelen zijn ervan overtuigd dat ze weten wat die misdaad eigenlijk is?

Ten slotte hoort de groep van advocaat Clare Ciborowska, die de gebeurtenissen in het verhaal van Rachel en Alex analyseert. Ze legt de wet uit en onthult het antwoord op de centrale vraag van het programma: is dit dwang?

Lovetrue


Bestaat er zoiets als ware liefde? Een kunstzinnige verkenning van die vraag leidt het verhaal van de nieuwste speelfilm
film van regisseur Alma Har'el. Ze reist naar Alaska, Hawaï en New York en ontmoet drie stellen op verschillende
stadia van hun leven en relaties om de bewegingen, meer dan de betekenis, van ware liefde te ontdekken. Het gebruik van niet-
acteurs om belangrijke momenten uit hun verleden na te spelen en mogelijke versies van hun toekomst uit te spelen, is "LoveTrue" een
ode aan het prachtige potentieel van partnerschap en een uitdagende confrontatie van de complexiteit ervan. De film is een
reis in plaats van een antwoord op de vragen die het stelt, maar een die diepgaand inzicht biedt in onze gemeenschappelijke
zoektocht naar liefde en hoe we de betekenis ervan herdefiniëren terwijl we groeien.

Fatale liefde


Olcay Gulsen gaat in gesprek met slachtoffers en deskundigen op het gebied van partnergeweld.


Zes afleveringen.

Tessel


De negentienjarige Tessel wordt tijdens een weekendje London verliefd op een veel oudere Brit.


Miranda


Miranda wordt in 2014 om het leven gebracht door haar partner. Het is het einde van een jarenlange knipperlichtrelatie, gekenmerkt door heftige ruzies en fysiek geweld.

Diana en Loïs


Diana runt haar eigen modebedrijf en ook haar dochter Loïs is ambitieus. Maar achter het succes van moeder en dochter gaat een traumatisch verleden schuil.


Shanti


In 2016 voltrekt zich in het leven van Shanti een onvoorstelbaar drama. Haar ex vermoord haar elf maanden oude zoontje Elfin, zijn eigen moeder en pleegt vervolgens zelfmoord.

Patty


Na een onveilige jeugd verlangt Patty naar liefde en een eigen gezin. Ze is dan ook in de wolken wanneer ze op haar 26e een stoere Egyptische man ontmoet.


Naomi


Naomi is als puber thuis niet veilig. Wanneer ze op haar zestiende een knappe, stoere man ontmoet, hoopt ze dat hij haar kan beschermen. Maar niets blijkt minder waar.

Driving with Selvi

 

Selvi is, zoals zoveel meisjes in India, een kindbruid in een gewelddadig huwelijk. Op een dag ontsnapt ze en wordt ze de eerste vrouwelijke taxichauffeur in Zuid-India. Dit is de tienjarige reis van een charmante, sterke en moedige jonge vrouw die alle verwachtingen overtreft en verder gaat dan de pijn die ze heeft ervaren om een nieuw leven te creëren.


Taal: Engels

Ondertiteling: Nederlands

Duur: 72 minuten

Jaar: 2015

Thema: Kindhuwelijk, partnergeweld

Mans genoeg


Jan Kooiman gaat op zoek naar antwoord op de vraag waarom homo-zijn nog steeds zo veel agressie oproept.


KRO-NCVR

Duur: 40 min

Jaar: 2020

Thema: LHBTIQ+

Nikki

 

Wat betekent het als je ouders niet altijd goed voor je kunnen zorgen? Wanneer je soms tegen hen beschermd moet worden? In hoeverre raak je – al dan niet bewust – in een loyaliteitsconflict, omdat je ondanks alles toch onvoorwaardelijk van hen houdt?
Meer info
hier


Taal: Nederlands

Duur: 112 minuten

Jaar: 2022

Thema: KOPP/KOV, kindermishandeling

(H)echt verbonden


Trouwen twee mensen, dan doen ze dat meestal omdat ze graag bij elkaar willen zijn. Maar soms wordt het huwelijk voor een van de twee een soort gevangenschap. Bijvoorbeeld als de religieuze leer echtscheiding niet erkent.

Het kan voorkomen dat één van de partners weigert mee te werken aan een scheiding. Dit maakt het soms onmogelijk voor de andere partner om weer een eigen leven op te bouwen. Of om met iemand anders opnieuw te beginnen. Om te strijden vóór zelfbeschikking in relaties, werkt de gemeente Rotterdam samen met vertegenwoordigers van verschillende religies, advocaten, ervaringsdeskundigen, hulpverleners en onderzoekers.

 

Religieuze huwelijkssluiting

Twee mensen houden van elkaar. Ze besluiten met elkaar te trouwen. Het is aan hen te kiezen welke vorm zij de huwelijkssluiting willen geven. Het bruidspaar kan kiezen voor een religieuze huwelijkssluiting.

Een religieus huwelijk is een keuze. Voor de Nederlandse wet geldt wel dat er pas sprake is van een huwelijk als een ambtenaar van de burgerlijke stand het huwelijk sluit. Dat is het wettelijk huwelijk. Pas na het wettelijk huwelijk mag een religieuze huwelijkssluiting plaatsvinden.

Share by: