Docu's

Als je een wist, seizoen 2


Hilde Van Mieghem en haar team gaan in een tweede reeks dieper in op partnergeweld, met getuigenissen van slachtoffers, plegers en experts.

Na de aangrijpende en spraakmakende eerste reeks van Als je eens wist over kindermishandeling gaan Hilde Van Mieghem en haar team in een tweede reeks dieper in op partnergeweld. Getuigenissen van slachtoffers, plegers en experts tonen dat die problematiek zo mogelijk nog een groter taboe en een complexer thema is dan kindermisbruik.

Vaak zijn trauma’s uit de kindertijd ook onlosmakelijk verbonden met intrafamiliaal geweld. Maatschappelijk blijft men steken in het cliché van de vrouw met het blauwe oog en de man als agressief monster, maar de realiteit is veel genuanceerder. Geweld binnen het gezin wordt zowel door vrouwen als mannen gepleegd. Door het gebrek aan degelijk onderzoek, verouderde wetgeving, preventie en een gebrekkige opleiding bij politie en in de zorgsector wordt partnergeweld onbewust mee in stand gehouden. Maar ook buren, familie, vrienden en omstaanders sluiten de ogen en houden zich aan de dwingende regel je beter niet te moeien met een huwelijk.

Niet zelden zijn criminaliteit, geweld, druggebruik, alcoholmisbruik, ziekteverzuim en suïcide een rechtstreeks gevolg van deze problematiek. Deze tweede reeks van Als je eens wist wil de blinde vlek rond dit probleem zichtbaar maken en er de alarmklok over luiden.

Aflevering 1


Een van de grootste misverstanden en taboes, namelijk dat vrouwen slachtoffer zijn en mannen dader, wordt in deze aflevering ontkracht. Door de maatschappelijke blindheid voor dit probleem blijven mannen volledig in de kou staan. Voor hen is het nog moeilijker om hulp te zoeken. Maar algemeen, ook bij vrouwen, zijn politie, justitie, dokters en andere actoren niet voldoende opgeleid en ze weten dan ook niet hoe met partnergeweld om te gaan. Ook buren, vrienden en collega's kijken weg.

Aflevering 2



Partnergeweld is een gigantisch probleem in België. Helaas is het taboe even groot. Het zorgt voor onnoemelijk veel leed en de gevolgen zijn desastreus. Intrafamiliaal geweld zet zich onverbiddelijk verder, van generatie op generatie. 1 op de 5 vrouwen en 1 op de 7 mannen is slachtoffer. 70% van het partnergeweld is wederzijds. We doorprikken het cliché dader-slachtoffer en we belichten de verschillende vormen: psychisch, fysiek en/of seksueel geweld.

Aflevering 3


Vechtscheiding is een nieuwe vorm van partnergeweld. Alle vormen van partnergeweld hebben een nefast effect op kinderen, maar bij vechtscheidingen zijn ze al helemaal de dupe en worden ze in het gevecht misbruikt. Vaak zijn ouders zich daar niet van bewust. In deze aflevering vertellen een vader, moeder en dochter uit hetzelfde gezin hoe zij de jarenlange strijd om de verblijfsregeling hebben ervaren. Voor de ene ouder is het stalking, voor de andere ouderverstoting. Voor het kind is het de hel.

Aflevering 4


In de laatste aflevering onderzoeken we de gevolgen van partnergeweld voor de slachtoffers en de mogelijkheid tot herstel. Hoe doorbreek je de cirkel van intrafamiliaal geweld? Kan je dat alleen? Waar kan je terecht? Ook daders hebben hulp nodig. We spreken met een pleger die erin geslaagd is om het geweld te stoppen. Er is dringend nood aan aandacht en middelen om plegers én slachtoffers te helpen. Partnergeweld kost onze maatschappij, naast het vele leed, miljarden.

Gebroken


Welke impact heeft het op je leven wanneer één van je ouders na een scheiding uit je leven verdwijnt, door toedoen van de andere ouder? Van naar schatting 80.000 minderjarige kinderen per jaar gaan de ouders uit elkaar. Een flink percentage daarvan ziet na een scheiding één van de ouders niet meer. Het gaat om duizenden kinderen per jaar.

Deze kinderen hebben vaak geen keuze. Wat gebeurt er wanneer zij volwassen zijn en het lef hebben om weer contact op te nemen met hun verloren ouder?

In GEBROKEN laat filmmaker Nan Rosens twee volwassenen die dit als kind meemaakten reflecteren op wat het verstoten van een ouder betekende voor de rest van hun leven.

Rianne (42) verliest als kind van het ene op het andere moment het contact met haar vader. Overtuigd dat hij ervoor koos haar niet meer te zien, duurt het achttien jaar voordat zij hem weer opzoekt. Frénk (63) krijgt als kind te horen dat zijn moeder een hoer is die het beste kan opdonderen en laat haar ondanks verwoede pogingen van haar kant pas tien jaar later weer toe in zijn leven. Hoe denken zij over de besluiten die zij als kind namen, wanneer de waarheid boven water komt?

Zij lijkt het probleem te zijn


Intiem geweld en dwingende controle komen vaker voor dan gedacht. Toch melden slachtoffers het nog nauwelijks bij instellingen. Waarom? De aard van het geweld is eerder een patroon van dreigend en isolerend gedrag dan een fysiek geweldsincident. Slachtoffers worden dagelijks op subtiele wijze gekleineerd en gemanipuleerd tot ze niet meer zien wat er gaande is. Slachtoffers zijn zich vaak nauwelijks bewust van de steeds verder opgevoerde psychische chaos en emotionele druk in hun relatie.
 
Herkenning door hulpverleners is moeizaam, maar niet onmogelijk. In de documentaire is te zien hoe hulpverleners eerst worstelen om de psychische problemen waarmee de vrouw kampt goed te duiden. Hij lijkt een normale, betrokken man te zijn en zij een kwetsbare, onzekere vrouw. Een plotse app met een verwarrend en dwingend bericht doet haar therapeut echter twijfelen. De therapeut gaat op onderzoek uit naar wat er werkelijk gaande is. Zou het haar lukken om de destructieve dynamiek te duiden waar haar cliënte zich in bevindt?

Vader en moeder: ongeschikt


Verslaafde moeders, psychiatrische patiënten, verstandelijk gehandicapten: iedereen mag in Nederland kinderen krijgen. Maar waar ligt de grens? Mag je voor een kind zorgen, als je niet eens voor jezelf kunt zorgen?

Jaarlijks sterven meer dan vijftig kinderen door mishandeling van ongeschikte ouders. Nog veel meer kinderen worden ernstig mishandeld en verwaarloosd. Hoe beschermen we kinderen tegen deze ouders? 

In Zembla roepen deskundigen uit de jeugdzorg, de psychiatrie en de rechtelijke macht dat er wetgeving moet komen die in het uiterste geval ongeschikte ouders kan verplichten tot anticonceptie.

Vertel het me alsjeblieft


Zes cliënten van Fier - slachtoffers van loverboys en (seksueel) geweld - en vijf bekende Nederlanders gaan samen de strijd aan tegen mensenhandel. In de documentaire ‘Vertel het me alsjeblieft’, gemaakt door de cliënten van Fier, delen ze hun verhaal over hoe ze in handen vielen van een loverboy en interviewen ze bekende Nederlanders over de werkwijze van mensenhandelaren. De documentaire is onderdeel van ons voorlichtingsaanbod voor scholen, sportverenigingen en hulpverleningsinstanties.


Meer info: https://www.fier.nl/docu-loverboys

Jij bent van mij


Wat doet het met je als iemand jou veertig jaar lang bijna dagelijks stalkt? Het overkwam gitarist Harry Sacksioni. In 'Jij bent van mij' spreekt regisseur Hetty Nietsch verschillende stalkingsslachtoffers. Welke invloed heeft stalking op hun leven?


Hoe beïnvloedt het je leven als een geobsedeerd persoon je constant en soms jarenlang belaagt uit liefde, boosheid, wraakzucht of bezitsdrang? En wat als niemand je kan helpen omdat die gedragingen lang niet allemaal strafbaar zijn? In Jij bent van mij vertellen slachtoffers hoe het kon gebeuren dat stalkers hun levens kapotmaakten. Ook nabestaanden delen hun verdriet nadat een geliefde het slachtoffer werd van de meest gruwelijke vorm van stalking: moord.

Nathan (podcast)


Nathan is een student uit Den Haag, over wie radiomaker Botte Jellema voor RadioDoc* (VPRO) een portret maakte. Het is een verhaal over een jong leven dat een slechte start had, over je verhouden tot anderen, en over leven en dood.


De jeugd van Nathan (23) was een valse start. Hij werd door zijn moeder verwaarloosd, door zijn klasgenoten niet begrepen en gepest, en door zijn multi-etnische familie in een keurslijf gedwongen. “Als je het allemaal in één film stopt is het overdreven”, zegt de orthopedagoog die hem als puber hielp. Nathan moest voor iedereen een andere rol spelen, en kreeg daarbij geen ruimte voor zichzelf. Het had dramatische gevolgen.


In de radiodocumentaire ‘Nathan’ horen we hoe een jonge man probeert op te krabbelen uit de puinhopen van zijn jeugd. Nathan vertelt over de diepe dalen, de radicale keuzes en zijn strijd voor een betamelijk bestaan.


Na de documentaire heeft Nathan samen met zijn moeder systeemtherapie gevolgd en nu hebben ze gezond contact. Ook is bij hem de diagnose autisme vastgesteld, wat ook heeft geleid tot meer begrip tussen Nathan en zijn moeder.


‘Nathan’ is een documentaire over hoe het vinden van jezelf een kwestie van leven of dood kan zijn. Uitgezonden op zondag 4 maart 2018 op NPO radio 1.


Meer info op: http://bottejellema.nl/documentaires/nathan/


* Inmiddels is RadioDoc een podcast, onder de naam Docs. Let op, alleen audio.