Donderdag

Koffiebreak

Als je eens wist

Als je eens wist is een driedelige documentaire reeks van Hilde Van Mieghem over verschillende vormen van kindermisbruik en familiaal geweld. In elke aflevering praat ze met drie slachtoffers over wat hun als kind of jongere is overkomen, over de omstandigheden waarin dat gebeurde en de impact ervan op hun leven en persoonlijkheid. Die interviews worden aangevuld met beelden uit hun dagelijks leven.

Het zijn pijnlijke en hartverscheurende verhalen over emotionele terreur, fysiek en seksueel geweld van (stief)ouders tegenover hun kinderen. De slachtoffers vertellen ook over de afweermechanismen die ze ontwikkelden, over hun twijfels, onzekerheid en schuldgevoelens. Hoe ze werden verscheurd tussen gevoelens van angst en liefde voor de daders, die ook hun vader of moeder waren.  Ze vertellen hoe hulpeloos en eenzaam ze zich vaak voelden en hoe de officiële hulpverlening goedbedoeld, maar niet altijd efficiënt was.


Kinderpsychiater Peter Adriaensens, jeugdrechter Nicole Caluwé, kinderarts Johan Marchand en traumapsychiaters Bessel van der Kolk en Leen Thys kaderen de verhalen in een breder perspectief. 

Als je eens wist is een productie van Borgerhoff & Lamberigts voor Canvas.


Aflevering 3: Kindermishandeling heeft invloed op je lichaam en brein


“Dissociatie is je afsluiten van de werkelijkheid wanneer iemand je iets aandoet. Het is efficiënt op het moment van het misbruik, maar rampzalig als het een normale reactie wordt op stress.” - Bessel van der Kolk


Als je als kind werd blootgesteld aan kindermishandeling heeft dat een onmiskenbare invloed op je lichaam, brein en latere leven. Dat geldt voor alle overlevers van kindermishandeling, zo ook voor Barbara, Vanessa en Marino. Alle drie zoeken ze naar uitwegen en oplossingen voor de gevolgen van hun trauma. Traumapsychiater Bessel van der Kolk en traumatherapeute/seksuologe Leen Thys geven uitleg.

Met getuigen Barbara, Vanessa en Marino. 

Neuroloog Bessel van der Kolk is een wereldautoriteit op het vlak van trauma's. Zijn onderzoek en zijn boek The Body Keeps the Score (vertaling: Traumasporen) zijn ronduit revolutionair. Hij toonde – door middel van hersenscans – als eerste aan wat een trauma in de hersenen teweegbrengt.

Leen Thys is gespecialiseerd in traumatherapie. Zij helpt slachtoffers van kindermishandeling bij de verwerking van hun trauma‘s.


Duur: 53 minuten


Krachtige jongeren

Wat maak je van je leven na een valse start?


We spreken met jongeren van de KOPP op groep van YOUZ. KOPP-groepen zijn voor kinderen van ouders met psychische en/of verslavingsproblemen. De KOPP op groep is door oud-deelnemers van deze groepen opgestart om laagdrempelig met elkaar in contact te blijven en een luisterend oor te bieden. 


Rabbani Sayed, nu 35 jaar, heeft dankzij dans een uitingsvorm gevonden om zijn tegenslagen uit zijn jeugd om te zetten in een kracht. Zijn manier van lesgeven inspireert kinderen om in hun eigen kracht te gaan staan en te leven vanuit plezier. www.break-dance.nl

Lunchdocu:
Pijnlijk bewijs

Is een blauwe plek bij een kind het gevolg van een valpartij of is er meer aan de hand? De Forensische Polikliniek Kindermishandeling (FPKM) doet onderzoek naar letsel bij kinderen wanneer er wordt getwijfeld of de toedracht van dat letsel wel klopt met het verhaal dat erover wordt verteld. Het forensisch onderzoek kan leiden tot het in beeld brengen van mishandeling of seksueel misbruik. Op die manier kan het bijdragen aan het vervolgen van een verdachte. Het kan ook juist de omgeving geruststellen als er een medische oorzaak of ongeluk wordt vastgesteld.
KRO-NCRV 2Doc: Pijnlijk Bewijs kijkt voor het eerst mee met de dagelijkse werkzaamheden van de Forensische Polikliniek Kindermishandeling (FPKM). De documentaire geeft een unieke inkijk in het ingewikkelde werk van de medewerkers van de polikliniek, die na een melding van letsel het liefst zo snel mogelijk forensisch onderzoek doen. Door middel van het afnemen van sporen en praten met het kind op het moment dat het letsel nog ‘vers’ is, hoopt de polikliniek de grootste kans te hebben om de oorzaak vast te kunnen stellen.

Een indringende film over een onderwerp dat is omgeven met taboes en emotie.

Regisseur: Barbara Makkinga
Taal: Nederlands
Duur: 55 minuten

 Hoofdfilm:
La Maladroite

Stella is 6, maar ze gaat voor het eerst naar school. Blij, uitbundig (misschien te veel) ze is een lief kind, maar is vaak afwezig. Haar ouders zeggen dat ze kwetsbaar is. Ze vertelt haar lerares, Céline, dat ze viel toen haar werd gevraagd waarom ze een paar blauwe plekken heeft. Is het kindermishandeling of een echte immuundeficiëntie? De twijfel groeit in de geest van degenen die het kind ontmoeten. Céline maakt zich zorgen en merkt elk letsel op tot de dag dat het gezin verhuist zonder het aan iemand te vertellen.

Director: Éléonore Faucher
Writers: Alexandre Seurat (novel), Françoise Charpiat | 1 more credit »
Cast: Elsa Hyvaert, Isabelle Carré, Émilie Dequenne
Alternatieve titel: Stella
Jaar: 2019
Taal: Frans
Ondertiteling: Nederlands (met dank aan TV5MONDE)
Duur: 84 minuten

Live stream expert: Archell Thompson

De Rotterdamse storyteller van Curaçaose komaf, Archell Thompson, neemt je mee in zijn ontsnapping van hoofd naar hart. Met zijn exceptionele talent ontwikkelde hij een succesvolle methodiek genaamd Catwalk Challenge. Hiermee creëert hij een podium om schaamte en taboeonderwerpen bespreekbaar te maken. Dit wordt veelvoudig door gemeenten, scholen en jeugdinstellingen ingezet.


Met zijn veelbesproken theatervoorstelling De Naakte Antilliaan zorgde hij voor opschudding in de theaterwereld. Zelden lag de lach, traan en angst zo dichtbij elkaar. De kwetsbaarheid was iedere seconde voelbaar bij het publiek. Naar aanleiding van zijn zeer succesvolle voorstelling schreef hij het gelijknamige boek De Naakte Antilliaan. Dit is een verhaal dat vol aandacht is beluisterd door zowel burgemeester Aboutaleb als toenmalig Koningin Beatrix.

Inspiratiefilm van vandaag: Power of the heart

Gekozen door Anna-Maria Carbonaro


Van de regisseur van The Secret komt een levensveranderende film over de verbazingwekkende kracht en intelligentie van je hart. Met verbluffende wetenschap verweven met krachtige, levensechte verhalen van enkele van de meest inspirerende iconen van onze tijd, zal deze tijdloze documentaire je leiden naar het ontdekken ... en herontdekken ... van de schat in je borst.


Director: Drew Heriot

Met: Isabelle Allende, Maya Angelou, Paulo Coelho, Deepak Chopra, Mark Nepo, Eckhart Tolle, Gary Zukav and more.

Taal: Engels

Duur: 84 minuten


Bedtimestory

Late Live

Vandaag sluiten Cocky Ruitenberg en Anna-Maria Carbonaro de dag af met:

Ellen Jonkergouw, wijkteamleider IJsselmonde Zuid, Gemeente Rotterdam

We blikken terug op deze dag en kijken vooruit naar morgen. Praat mee vanaf de bank.