Overig

Short movies

Your Reality


Your Reality is een korte film over gaslighting – een van de gevaarlijkste vormen van mentale mishandeling. Onze missie is om het bewustzijn te vergroten van de destructieve gevolgen die dit krachtige mentale en emotionele misbruik kan hebben op de slachtoffers en om hen te helpen de tekenen ervan te herkennen.


Er wordt gewerkt aan een langere film, meer info hierover kijk op https://tatjana-anders.com/your-reality-film/

Gaslighting



Psychisch geweld (psychische en emotionele mishandeling) is onzichtbaar maar kan heel veel schade aanrichten. Het gebeurt heel subtiel. Voor je het weet, krijgt je partner steeds meer controle over je en geeft hij of zij je het gevoel dat het probleem bij jou ligt. Gelukkig komt deze vrouw er op tijd achter wat er gebeurt.

Loverboy Amsterdam


Cyriel Guds maakt een korte online serie ‘’Loverboy Amsterdam’’ om het onderwerp loverboys meer aan het licht te brengen. Zijn doel is om met zijn serie de impact te laten zien die een loverboy heeft op verschillende levens. Cyriel vindt dat er te weinig aandacht is voor de problematiek rondom loverboys. ‘Het is zo verschrikkelijk voor slachtoffers. Ik geef acteerles in de gevangenis en deze jongens weten soms niet eens wat een loverboy is. Het wordt soms ook gebagatelliseerd’.


Om het aandacht meer aandacht te geven, maakte Guds, die ook bekend is van de serie Mocro Maffia en de theaterbewerking van de film Intouchables, de driedelige online serie Loverboy Amsterdam, waarvan de eerste aflevering nu online staat. Om dit op de juiste manier in elkaar te zetten benaderde hij organisaties als stoploverboy.nl, waar hij de input gebruikte van hulpverleners en slachtoffers. Cyriel hoopt met zijn bekendheid een grote groep (jonge) volgers aan te spreken.


In de serie speelt Cyriel een vader met een dochter die slachtoffer wordt van een loverboy, waarna hij voor eigen rechter gaat spelen. ‘Iedereen zou zeggen dat ze dat ook zouden doen, als het gaat om hun zus of dochter.’

The butterfly circus


"The Butterfly Circus" speelt zich af in het depressietijdperk van het Amerika van de jaren 1930 en speelt zich af in een sombere periode, gekenmerkt door de werkloze en dakloze massa's, iedereen die zich zorgen maakt over de moeilijke economische situatie. Mr. Mendez is de charismatische meester van een klein circus, het Butterfly Circus, en hij leidt zijn groep door Zuid-Californië. Onderweg treden ze – soms gratis – op om wat licht te brengen in het saaie leven van mensen. Op een avond zien ze een bord voor een carnaval met een sideshow. Bij aankomst zien ze een kermis met carrousels, spelletjes en ander entertainment, waaronder een freakshow. Hier ontmoet Mr. Mendez Will, de belangrijkste attractie van de freakshow, die het tetra-amelia-syndroom heeft, wat betekent dat Will ledemaatloos is: hij is te zien naast andere vreemde personages, zoals een geschilderde (getatoeëerde) man en een bebaarde vrouw. Will is verbitterd en ongelukkig, maar nadat hij Mendez heeft ontmoet, besluit hij het carnaval te verlaten en verstopt zich op een van de Butterfly Circus-vrachtwagens om te ontsnappen.



De mensen in het circus verwelkomen Will, maar Mr. Mendez vertelt hem dat hij iets anders moet doen dan alleen maar een freak zijn om deel uit te maken van de act. Will leert zijn nieuwe vrienden kennen en leert dat velen van hen een triest verleden hebben, maar dat Meneer Mendez hen een tweede kans in het leven heeft gegeven. Op een dag realiseert Will zich per ongeluk dat hij kan zwemmen, dus besluit hij een moeilijke act in het circus uit te voeren. Hij wordt opgetild naar de top van een hoge paal en duikt in een kleine tank vol water. Will is nu gelukkig omdat hij in de show zit, niet vanwege zijn vreemde uiterlijk, maar vanwege wie hij is en wat hij kan.

Muiselijk geweld


Ook dit jaar krijgt Muiselijk geweld een plaats op ons fetstival.


In Muiselijk geweld wordt duidelijk hoe en waarom een stel in een spiraal van huiselijk geweld terecht kan komen.

Deze gedramatiseerde verfilming is gebaseerd op de spiraal van geweld zoals die beschreven is in het boek ‘Intieme Oorlog’ van Martine Groen en Justine van Lawick.

De krachtig gespeelde rollen van zowel Mimi als Bobo zetten een reële weergave van een mogelijke werkelijkheid neer. 

De pakkende stem van Jack Wouterse maakt het geheel meeslepend en aangrijpend.

Een leerzame film voor mensen die niet begrijpen hoe het geweld in hun relatie zo ver heeft kunnen oplopen.

In 2016 is de film genomineerd geweest voor de Gouden Reiger 2016.


KOPP-op Rotterdam


Ook dit jaar weer te zien op ons platform. Een korte film over Kopp-op Rotterdam, speciaal gemaakt voor het GEWELD(dad)IG Filmfestival.


Wat maak je van je leven na een valse start?


We spreken met jongeren van de KOPP op groep van YOUZ. KOPP-groepen zijn voor kinderen van ouders met psychische en/of verslavingsproblemen. De KOPP op groep is door oud-deelnemers van deze groepen opgestart om laagdrempelig met elkaar in contact te blijven en een luisterend oor te bieden.

Eén vandaag: ex plegers


Ze worden met de nek aangekeken: plegers van huiselijk geweld. Toch zijn volgens hulporganisatie Moviera juist zij de sleutel om het te voorkomen. Het project 'De Pleger in Ons' moet daders de gelegenheid geven zich te melden en samen in gesprek te gaan.


Nu we door corona veel thuiszitten, vrezen hulporganisaties een sterke toename van geweld achter de voordeur. Het project 'De Pleger In Ons' biedt de mogelijkheid om plegers van huiselijk geweld zowel emotioneel als praktisch te ondersteunen. Plegers kunnen zichzelf aanmelden via een nieuwe website. Ervaringsdeskundigen, workshops en een supportgroep van ex-plegers helpen de aanmelders vervolgens inzicht te krijgen in wat ze hebben aangericht en hoe ze dat kunnen stoppen.

Vechtscheiding


Complexe scheidingen, vechtscheidingen of ouderschapsreorganisaties komen we in ons werk vaak tegen. De complexiteit zit hem vooral in de pittige dynamiek van twee ‘vechtende’ of ‘ruziënde’ ouders, in welke vorm dit zich dan ook uit.

 

In dit filmpje wordt vanuit het oogpunt van het kind gekeken naar een echtscheidingsstrijd. De impact daarvan op de kinderen wordt duidelijk.

Het is een filmpje voor hulpverleners maar is ook gemaakt om gebruikt te worden met ouders. Zodat zij via dit filmpje kunnen zien wat het effect is van hun gedrag en hoe dit overkomt op de kinderen.


Webinar

AVG Psychische mishandeling


Moet psychisch geweld apart strafbaar worden gesteld in het Wetboek van Strafrecht?

Deze vraag staat centraal in dit webinar.


In het Wetboek van Strafrecht wordt geweld niet gedefinieerd, maar wordt wel mishandeling genoemd. In toenemende mate is er ook aandacht voor psychische mishandeling, waarbij het niet-fysieke letsel niet direct en eenvoudig kenbaar is. Psychische mishandeling kan onder andere bestaan uit belaging, intimidatie, sociaal isoleren, vernedering, het beheersen en controleren van gedrag en het beperken van de toegang tot financiële middelen, werkgelegenheid, onderwijs of medische zorg. De gevolgen van psychisch geweld kunnen ernstig en van langdurige aard zijn: denk aan depressie, angst, complexe PTSS-klachten, verslavingen en eetstoornissen. Momenteel wordt er in beleid en politiek gedebatteerd over wenselijkheid en mogelijkheid om psychisch geweld expliciet strafbaar te stellen met als doel het ondersteunen van slachtoffers. Daaraan kleven juridische en sociaalwetenschappelijke vragen.


Wilma Dreissen zal in dit webinar stil staan bij de criteria voor strafbaarstelling: wanneer is de inzet van het strafrecht nu wel of niet geïndiceerd en wat betekenen deze criteria voor de strafbaarstelling van psychisch geweld. Janine Janssen buigt zich over de vraag waarom een dergelijke strafbaarstelling voor slachtoffers belangrijk kan zijn, maar voor de politie lastig te handhaven is.


(open universiteit)