Woensdag

Koffiebreak

Als je eens wist

Als je eens wist is een driedelige documentaire reeks van Hilde Van Mieghem over verschillende vormen van kindermisbruik en familiaal geweld. In elke aflevering praat ze met drie slachtoffers over wat hun als kind of jongere is overkomen, over de omstandigheden waarin dat gebeurde en de impact ervan op hun leven en persoonlijkheid. Die interviews worden aangevuld met beelden uit hun dagelijks leven.

Het zijn pijnlijke en hartverscheurende verhalen over emotionele terreur, fysiek en seksueel geweld van (stief)ouders tegenover hun kinderen. De slachtoffers vertellen ook over de afweermechanismen die ze ontwikkelden, over hun twijfels, onzekerheid en schuldgevoelens. Hoe ze werden verscheurd tussen gevoelens van angst en liefde voor de daders, die ook hun vader of moeder waren.  Ze vertellen hoe hulpeloos en eenzaam ze zich vaak voelden en hoe de officiële hulpverlening goedbedoeld, maar niet altijd efficiënt was.


Kinderpsychiater Peter Adriaensens, jeugdrechter Nicole Caluwé, kinderarts Johan Marchand en traumapsychiaters Bessel van der Kolk en Leen Thys kaderen de verhalen in een breder perspectief. 

Als je eens wist is een productie van Borgerhoff & Lamberigts voor Canvas.


Aflevering 2: Misbruikdetectie en hulpverlening lopen al te vaak mis


‘”Kijk naar de kinderen en je kent hun ouders. Kijk naar de ouders en je weet welke kinderen ze hebben.”- Getuige Abbas

“Er zijn sowieso veel meer middelen nodig. Die wachtlijsten, dat is gewoon schrijnend. Die zijn veel te lang.” - Nicole Caluwé


De detectie van kindermishandeling en de hulpverlening die erop volgt, lopen al te vaak mis. Daarover kunnen Abbas, Sanghita en Kristien uit eerste hand getuigen. Alle drie probeerden ze op een andere manier aan de alarmbel te trekken en werden ze geconfronteerd met de gebreken in het systeem. Jeugdrechter Nicole Caluwé en kinderarts Johan Marchand geven toelichting.

Met getuigen Abbas, Sanghita en Kristien. 

Johan Marchand is kinderarts op de spoedafdeling en is ook al lange tijd betrokken bij de Vertrouwenscentra Kindermishandeling. Hij werd en wordt dagelijks geconfronteerd met waar ouders toe in staat zijn.

Nicole Caluwé is jeugdrechter in Mechelen en ziet dagelijks wat er fout loopt. Niet alleen in gezinnen, maar ook in alle lagen van ons detectie- en hulpverleningssysteem.


Duur: 55 minuten


Lunchdocu:
Approaching the Elephant

Let op: Engels gesproken, niet ondertiteld
Hoe vergaat het een school die kinderen zelf de keuze laat om lessen te volgen, en waar over alle regels democratisch wordt gestemd? Dit opmerkelijke documentairedebuut observeert het eerste jaar in het bestaan van de Teddy McArdle Free School in Little Falls, New Jersey, de 262ste vrije school sinds de eerste in 1901 in Barcelona verrees.
Hoe je deze in stemmig zwart-wit gefilmde mix van direct cinema en Lord of the Flies bekijkt, zegt waarschijnlijk vooral iets over jezelf. Voor de een zal dit radicale experiment een uitwas zijn van een ontsporende overlegcultuur, voor de ander bewijzen de vele conflicten juist dat de democratie werkt.
Wat je oordeel ook zal zijn, de geduldige camera van Amanda Rose Wilder laat zien dat het loont om kinderen serieus te nemen en hen als gelijke te behandelen. Ook al voert die gelijkheid naar een ingrijpende climax, waarbij de school toch even klassiek autoritair moet zijn om van haar grootste probleem af te komen.

Producent: Jay Craven, Robert Greene, Amanda Rose Wilder
Cast: Jay Craven, Robert Greene, Amanda Rose Wilder
Productiebedrijf: Kingdom County Productions
Sales: The Film Sales Company
Camera: Amanda Rose Wilder
Editor: Robert Greene
Sound Design: Amanda Rose Wilder

Taal: Engels
Duur: 89 minuten

Hoofdfilm:
Razend

Sven (15) wil regisseur worden en is al volop bezig met filmen. Hij filmt vooral zijn vrienden die aan free running doen en zet de filmpjes dan op Youtube. Hij vraagt Roosmarijn om mee te werken aan zijn eerste speelfilm. Zij mag echter niet te weten komen dat hij thuis regelmatig een pak rammel krijgt. Het lukt hem zijn blauwe plekken voor iedereen verborgen te houden totdat hij er op een dag zo slecht aan toe is dat hij bij zijn oma onderduikt. Daardoor mist hij zijn verjaardag. Roosmarijn denkt dat hij haar niet meer leuk vindt en ook zijn vrienden zijn boos op hem. Hij besluit om voor eens en voor altijd met zijn vader af te rekenen, totdat hij ontdekt waarom zijn vader hem slaat.

Cast: Abbey Hoes, Ko Zandvliet en Mingus Dagelet
Director: Dave Schram
Writer: Carry Slee
Jaar:  2011
Gesproken taal: Nederlands
Speelduur: ca. 95 minuten

Live stream expert: Willemijn Dupuis

Initiatiefnemer KinderrechtenNU en het Nederlands Genootschap van Kinderburgemeesters.

Een gezonde democratie begint bij kinderparticipatie. Dat is mijn overtuiging daarom nam ik het initiatief ‘Jeugd.NU’ en daaropvolgend ‘Kinderrechten.NU’. Niet praten over, niet praten mét, maar kinderen laten praten en ernaar luisteren. Dan horen van de kinderen zelf of voorzieningen en bescherming genoeg en toereikend zijn voor het veilig en gezond op kunnen groeien. 


Kinderparticipatie is de schakel en het fundament voor elke (lokale) democratische samenleving. Met initiatieven als de KinderMeldcode, de Kinderburgemeester en de Kinderrechtenchecklist probeert KinderrechtenNU die samenleving steeds mooier en beter te maken. Het doel van alle initiatieven is dat kinderen vertrouwen hebben in volwassenen en weten dat er ook naar hen geluisterd wordt. We kunnen wat KinderrechtenNU betreft niet vroeg genoeg beginnen met kinderen te laten ervaren hoe het is om te mogen participeren in een democratische samenleving.


Inspiratiefilm van vandaag: Ciske de Rat

Gekozen door Willemijn Dupuis


Het verhaal speelt zich af midden in de jaren 1930. Ciske is een straatjongen die weinig ouderliefde krijgt. Zijn vader is zeeman en bijna altijd weg, en Ciske moet noodgedwongen bij zijn moeder wonen, die niets van hem moet weten. Ciske wordt telkens weer van school gestuurd, maar dan komt hij op een nieuwe school bij meester Bruis in de klas. Die weet Ciskes vertrouwen te winnen en Ciske krijgt het erg naar zijn zin bij hem in de klas. Ciskes vader krijgt een verhouding met wasvrouw tante Jans, waardoor er voor Ciske hoop gloort op een beter leven dan bij zijn moeder thuis. Maar dan gebeurt er iets verschrikkelijks. Wanneer zijn moeder het cadeau (het boek Gullivers reizen) van Ciskes enige vriend Dorus, die net overleden is, kapot scheurt, grijpt hij in een vlaag van woede een mes en steekt haar in de nek. Ciskes moeder overlijdt en Ciske moet naar de tuchtschool, waar hij moet zien te overleven tussen veel oudere jongens. Bij thuiskomst wil niemand meer iets van hem weten en ook tante Jans wil niet meer met Ciskes vader trouwen, omdat ze haar toekomst niet wil bouwen op de dood van een ander. Uiteindelijk lijkt het allemaal goed te komen. Ciske redt zijn pestende klasgenootje van de verdrinkingsdood en mag weer terugkomen op zijn oude school. De relatie tussen Ciskes vader en tante Jans wordt bijgelegd en ze besluiten te trouwen. 


Regie: Guido Pieters

Producent: Matthijs van Heijningen 

Scenario: Piet Bakker (boek), Karin Loomans 

Cast: Danny de Munk, Willeke van Ammelrooy, Peter Faber, Herman van Veen, Linda van Dyck, Rijk de Gooyer, Willem Nijholt 

Muziek: Erik van der Wurff 

Montage: Ton Ruys

Cinematografie: Frans Bromet

Taal: Nederlands

Duur: 110 minuten

Bedtimestory

Late Live

Vandaag sluiten Cocky Ruitenberg en Anna-Maria Carbonaro de dag af.

We blikken terug op deze dag en kijken vooruit naar morgen. Praat mee vanaf de bank.